top of page

Lina Wallentinson

food writer and cookbook author

Extra saftiga frallor gör du enkelt på mixade kokta kikärter, rågsikt och rivet äpple. Spara gärna kikärtsspadet och mixa till en fluffig örtmajonnäs.



KIKÄRTSFRALLOR MED ÄPPLE

CA 20 SMÅ FRALLOR

1 förp kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

2 dl kallt vatten

¼ paket färsk jäst (12 g)

5 ½ dl rågsikt (330 g)

2 dl grovrivet äpple (80 g)

1 tsk salt

frön, t ex vallmo, att strö över

GÖR SÅ HÄR

Häll av spadet (spara det gärna och gör en örtmajonnäs, se recept här nedan), skölj och låt kikärterna rinna av väl.

Mixa kikärterna släta med vattnet med hjälp av en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort igen så att den löses upp.

Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en slät och lite kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar eller tills den jäst upp till ca dubbel storlek, låt annars jäsa 1–2 timmar till.

Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en plåt så att den blir het. Häll ut degen på väl mjölad bänk, knåda inte. Strö över lite mjöl och skär i 20 bitar. Vrid ev bitarna till små ”baguetter” eller lägg dem som de är på två bakplåtspapper.

Ta ut plåten och skjutsa över ett bakplåtspapper med frallor i taget. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.


Ta vara på spadet – mixa en örtmajo

Mixa 2 dl rapsolja med 2 dl örtblad, t ex basilika och persilja, tills örterna är helt finfördelade. Mixa ihop ½ dl kikärtsspad, ½ tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, ½ tsk salt och ½ tsk malen svartpeppar. Tillsätt örtoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Mixa till en slät majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Morot kan vara min absoluta favoritgrönsak. Så flexibel, rå, kokt, stekt, bakad, den bara anpassar sig och är god hur som helst. Också i energibollar med mandel, kokos, ingefära och lime.


MOROTSBOLLAR MED INGEFÄRA & LIME

CA 15 BOLLAR

2 dl finriven morot (ca 80 g)

2 dl rostad riven kokos

200 g torkade aprikoser

1 dl mandel

1-2 tsk riven färsk ingefära

1 tsk rivet limeskal

4 msk kokosolja

1/2 msk färskpressad limejuice

1-2 msk flytande honung eller mer

rostad riven kokos att rulla i

GÖR SÅ HÄR

Mixa alla ingredienser till en grov massa i en matberedare. Smaka ev av med mer honung till lagom sötma.

Forma till bollar och rulla i riven rostad kokos. Förvara bollarna i kyl eller frys.

Uppdaterat: 19 mars 2020

Hur får man till ett knäcke med grönsaker i? Den frågan har jag jobbat på ett tag. Hivar man bara i massa rivna eller kokta grönsaker blir det alldeles för blött. Med en jättelång gräddningstid som följd! Nu är mysteriet löst, tack vare ett recept på en dansk blogg som flimrade förbi. Och så klart känns det rätt självklart så här i efterhand...Man skippar vätskan helt. Och kör bara med grönsakerna, och de torra ingredienserna förstås. Det här sötpotatisknäcket är, om jag får säga det själv, himla bra. Jag smaksatte med lite färsk ingefära, det piggar upp, men vill du ha det mer neutralt så kör utan. Och har du ingen sötpotatis hemma så går det förstås lika bra med morot, rödbeta eller palsternacka.



SÖTPOTATISKNÄCKE MED HAVREGRYN & NÖTTER

GER 1 PLÅT

200 g finriven sötpotatis eller morot, rödbeta eller palsternacka

ev 1 tsk riven ingefära

2 dl havregryn

1 dl linfrön

1 ½ dl finhackade hasselnötter

1 tsk salt

½ tsk bakpulver

2 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 125°C.

Blanda alla ingredienser väl i en bunke.

Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut så tunt det går, se till att degen kommer ända ut i kanterna.

Dra bort det övre bakplåtspappret. Skåra eventuellt till bitar (eller bryt knäcket i oregelbundna bitar efter gräddning).

Skjutsa över pappret med knäcket på en plåt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 90 minuter, eller tills knäcket är torrt och krispigt.

Bryt i bitar och låt svalna på galler.

Förvara knäcket i en lufttätt förpackning. Om det skulle mjukna kan du torka det på låg värme i ugnen en halvtimme eller köra det i mikron några sekunder.


bottom of page