Lina Wallentinson

food writer and cookbook author

Ett bra skafferirensbröd så här efter jul! Har du nötter, frön och en skvätt torkade linser i kökslådorna? Chiafröna kan bytas ut mot linfrön.Det här brödet går snabbt att röra ihop och blir saftigt och gott. De frysta lingonen kan bytas ut mot andra frysta bär eller torkad frukt.



LINGONLIMPA MED LINSER

GER 1 LIMPA

1 dl torkade linser, röda, gröna eller svarta

ev 2 tsk anis och1 tsk fänkål

3 dl havremjöl (150 g)

2 tsk bikarbonat

1 dl chiafrön

1 dl solrosfrön

1 msk fiberhusk

2 dl nötter, t ex hasselnötter, mandlar, valnötter

1 ½ tsk salt

4 dl filmjölk (3 %)

½ dl honung

2 dl frysta lingon

havremjöl och solrosfrön att strö över

GÖR SÅ HÄR:

Skölj och lägg linserna i en bunke. Slå över kokhett vatten så att det täcker och låt stå en timme. Eller blötlägg över natten i kallt vatten.

Sätt ugnen på 175°C.

Häll av linserna och låt dem rinna av väl.

Stöt anis och fänkål i en mortel om du vill ha med kryddorna, brödet blir gott även utan!

Blanda havremjöl, bikarbonat, chiafrön, solrosfrön, fiberhusk, stötta kryddor, nötter, linser och salt i en bunke.

Tillsätt filmjölk och honung och rör till en jämn smet. Vänd ner de frysta lingonen i smeten, rör så lite som möjligt så att lingonen inte mosas sönder.

Klicka ner smeten i en bakpappersklädd brödform, cirka 1,5 liter (eller en 2-litersform, minska i så fall ugnstiden med cirka 10 minuter).

Strö lite havremjöl och solrosfrön över.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 80 minuter. Passa mot slutet så att det inte bränner, ställ in en plåt över om det börjar få för mycket färg.

Låt svalna en kvart innan brödet tas ut ur formen. Låt sedan svalna helt på galler.

Fluffiga och luftiga och enkla att baka. Har du inga svarta bönor hemma så funkar det lika bra med vita eller kidneybönor. Jag bjussar på receptet, ett av många i min kommande bok Baka med grönsaker.


GER 8 STYCKEN

3 ägg

1 ½ dl råsocker

1 förp svarta bönor

75 g smör

1 dl kakao

1 ½ tsk bakpulver

1 krm salt

½ tsk vaniljpulver


GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225°C.

Vispa ägg och råsocker fluffigt med elvisp ca 5 min eller tills sockrets löst sig.

Skölj bönorna och låt dem rinna av väl. Smält smöret.

Mixa bönorna helt slätt med det smälta smöret, det går lätt med en mixerstav.

Blanda kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.

Rör ner kakaoblandningen och bönmixen i äggskummet, blanda till en slät smet.

Klicka smeten i muffinsformar eller klippt bakplåtspapper i en muffinsplåt.

Ställ in i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.

Ett favoritrecept i repris! Den här saffranskakan är bara så saftig och god! Ingen kan ana att det är både vita bönor och kokt potatis i. Receptet kommer från min bok Baka med bönor. Den finns att köpa här.



SAFFRANSKAKA MED MANDEL

GER 12 BITAR

1 förp kokta vita bonor eller kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

50 g smör 200 g kall kokt potatis 1 1⁄2 dl mandelmjöl (65 g)

1 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulver 2 rivna bittermandlar 3 ägg 2 dl råsocker 1 paket saffran (1/2 g) 3 färska fikon

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200 grader. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Smält smöret, låt det svalna något. Riv potatisen fint. Mixa bönorna slätt tillsammans med smöret. Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.

Vispa ägg, socker och saffran fluffigt. Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Skär fikonen i fyra klyftor, tryck ner dem lätt i smeten.

Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde eller crème fraiche.