Ett bra skafferirensbröd så här efter jul! Har du nötter, frön och en skvätt torkade linser i kökslådorna? Chiafröna kan bytas ut mot linfrön.Det här brödet går snabbt att röra ihop och blir saftigt och gott. De frysta lingonen kan bytas ut mot andra frysta bär eller torkad frukt.
LINGONLIMPA MED LINSER
GER 1 LIMPA
1 dl torkade linser, röda, gröna eller svarta
ev 2 tsk anis och1 tsk fänkål
3 dl havremjöl (150 g)
2 tsk bikarbonat
1 dl chiafrön
1 dl solrosfrön
1 msk fiberhusk
2 dl nötter, t ex hasselnötter, mandlar, valnötter
1 ½ tsk salt
4 dl filmjölk (3 %)
½ dl honung
2 dl frysta lingon
havremjöl och solrosfrön att strö över
GÖR SÅ HÄR:
Skölj och lägg linserna i en bunke. Slå över kokhett vatten så att det täcker och låt stå en timme. Eller blötlägg över natten i kallt vatten.
Sätt ugnen på 175°C.
Häll av linserna och låt dem rinna av väl.
Stöt anis och fänkål i en mortel om du vill ha med kryddorna, brödet blir gott även utan!
Blanda havremjöl, bikarbonat, chiafrön, solrosfrön, fiberhusk, stötta kryddor, nötter, linser och salt i en bunke.
Tillsätt filmjölk och honung och rör till en jämn smet. Vänd ner de frysta lingonen i smeten, rör så lite som möjligt så att lingonen inte mosas sönder.
Klicka ner smeten i en bakpappersklädd brödform, cirka 1,5 liter (eller en 2-litersform, minska i så fall ugnstiden med cirka 10 minuter).
Strö lite havremjöl och solrosfrön över.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 80 minuter. Passa mot slutet så att det inte bränner, ställ in en plåt över om det börjar få för mycket färg.
Låt svalna en kvart innan brödet tas ut ur formen. Låt sedan svalna helt på galler.