Sök
  • Lina Wallentinson

Spirande frallor – baka med groddar

Uppdaterad: 25 mar 2018

Röda linser är en favorit att grodda – så snabba och enkla. Om linserna är hela vill säga. Vissa röda linser är splittade, alltså delade i två halvor för att de ska koka snabbt. De kommer inte att gro. Jag tycker det är smidigt att grodda linser i ett durkslag. Ställ durkslaget över en bunke på köksbänken, så är det enkelt att bara skölja av morgon och kväll. Det blir oftast mer än man tänkt sig när man groddar linser. Perfekt att använda överskottet i bakning! Som i de här frallorna med rivna morötter eller rödbetor. Välj antingen eller – eller gör som jag och dela degen och kör hälften av varje.


GRODDADE LINSFRALLOR MED MOROT ELLER RÖDBETA

40 FRALLOR

1 dl torkade röda linser (blir 200 g linsgroddar)

25 g jäst

5 dl vatten

3 dl grovt rågmjöl (165 g)

10 dl dinkelmjöl (600 g)

4 dl finrivna skalade morötter eller rödbetor

2 msk honung

2 tsk salt

ca ½ dl frön att strö över, t ex hampa-, solros-, chia- och vallmo

GÖR SÅ HÄR:

Skölj och lägg de torkade röda linserna i blöt över natten, eller minst 12 timmar.

Häll av linserna i ett durkslag, skölj dem och låt dem sedan ligga i durkslaget över en bunke. Täck med en handduk och låt stå 2 dygn i rumstemperatur, tills linserna fått små korta svansar. Skölj morgon och kväll.

Lös jästen i vattnet i en stor bunke.

Tillsätt rågmjöl, dinkelmjöl, linsgroddar, morots- eller rödbetsriv, honung och salt. Blanda till en lös deg.

Låt jäsa övertäckt cirka 3 timmar.

Ta ut degen på mjölad bänk, dela i 40 bitar. Rulla till frallor. Lägg på två bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta 1 till 2 timmar eller tills de jäst upp ordentligt. Pensla frallorna försiktigt med lite vatten och strö över frön.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt svalna på galler.

294 visningar