Sök
  • Lina Wallentinson

Snabbfixat vörtbröd

Tänk att det kan bli ett så gott och saftigt bröd med linser och havremjöl som bärande ingredienser! Egentligen hade jag tänkt baka med kokta svarta bönor men de var slut så det fick bli linser som jag kokade, det går lika bra vilket som. Tänk på att inte koka linserna för länge, de ska vara genomkokta men utan att vara mosiga. Och så rejält med kryddor förstås, man vill ju få till vörtkänslan nu i december. Den som vill kan ersätta kryddorna med samma mängd vörtkrydda (blandad krydda på påse), men då blir brödet inte glutenfritt eftersom kryddmixen innehåller kornmalt. Så klart går det fint att slänga i en näve russin om man gillar det!


VÖRTBRÖD MED HAVRE

GER 1 BRÖD

1 förp kokta svarta bönor (380 g, avrunnen vikt ca 220 g) eller ca 220 g kokta svarta linser (väl avrunna)

2 dl filmjölk eller yoghurt (3 %)

1 1/2 dl öl, gärna mörkt

½ dl mörk sirap

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk anisfrön

4 dl havremjöl

1/2 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

1 dl linfrön

1 krm malen nejlika

1 tsk malen pomerans

1 krm malen ingefära

ev havregryn att strö över


GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200°C.

Skölj och låt bönorna rinna av, eller låt de kokta linserna svalna och rinna av väl.

Mixa bönor eller linser slätt med filmjölken med hjälp av en mixerstav. Häll i öl och sirap.

Stöt fänkål och anis i en mortel.

Blanda havremjöl, fiberhusk, bikarbonat, salt, linfrön och alla kryddor i en bunke.

Häll bönblandningen i mjölbunken, blanda runt med en slickepott så att allt blandas väl. Smöra och bröa en brödform (ca 1 1/2 liter) med havremjöl eller lägg ett bakplåtspapper i formen.

Klicka smeten i formen, strö gärna lite havregryn över.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 70 minuter. Kolla efter ca 50 minuter, ställ en plåt över om brödet riskerar att bli bränt. Mät gärna innertemperaturen för att veta att brödet är klart, det ska vara 97°C.

Låt svalna en kvart innan det stjälps upp och får svalna helt på galler. Brödet är godast när det svalnat helt.

187 visningar