Sök
  • Lina Wallentinson

Saffranskaka – med bönor

Avslöja nu inte den hemliga ingrediensen i den här saftiga mandelkakan. Jag lovar att ingen kommer att kunna gissa. Eller båda de hemliga ingredienserna förresten! För det är inte bara bönor i kakan utan också rätt mycket riven kokt potatis! Receptet kommer från min bok Baka med bönor. Den finns att köpa här.



SAFFRANSKAKA MED MANDEL

GER 12 BITAR

1 förp kokta vita bonor eller kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

50 g smör 200 g kall kokt potatis 1 1⁄2 dl mandelmjöl (65 g)

1 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulver 2 rivna bittermandlar 3 ägg 2 dl råsocker 1 paket saffran (1/2 g) 3 färska fikon

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200 grader. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Smält smöret, låt det svalna något. Riv potatisen fint. Mixa bönorna slätt tillsammans med smöret. Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och riven bittermandel.

Vispa ägg, socker och saffran fluffigt. Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Skär fikonen i fyra klyftor, tryck ner dem lätt i smeten.

Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde eller crème fraiche.

621 visningar