Sök
  • Lina Wallentinson

Saffransbiscotti på kikärter

Uppdaterad: 22 mar 2018

Ibland får jag en idé om att baka ett visst bröd eller en speciell kaka – men med bönor, ärter eller linser på ett eller annat vis. Jag blir oftast extremt ivrig, och lika ofta rätt snopen när jag misslyckas totalt. Det är sällan något funkar på en gång. Då gäller det att analysera, tänka om och testa – igen och igen och igen. Men de här mandelskorporna blev förvånande nog perfekta på första försöket. Bakade på kikärter, mandelmjöl och potatismjöl. Och så där ordentligt knapriga som jag föreställde mig att de skulle bli.


SAFFRANSBISCOTTI MED KIKÄRTER

30 BISCOTTI

1 förp kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt 230 g)

1 dl rostade mandlar

3 dl mandelmjöl (150 g)

1 dl potatismjöl

3/4 dl råsocker

1 tsk bakpulver

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

1 påse saffran (½ g) GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 225°C.

Häll av, skölj och låt bönorna rinna av väl.

Mixa de rostade mandlarna kort i en matberedare så de blir grovhackade. Ta ut mandlarna.

Mixa bönor, mandelmjöl, potatismjöl, råsocker, bakpulver, vaniljpulver, salt och saffran i matberedaren till en slät deg.

Ta ut degen och blanda ner de hackade mandlarna.

Dela degen i två delar, forma varje del till en längd och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta till längderna så att de blir cirka 3 cm breda.

Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Ta ut, skär till sneda skorpor med en degskrapa.

Stäng av ugnen, ställ tillbaka plåten i ugnen och låt skorporna torka på eftervärmen, cirka 1 timme.

0 visningar