Sök
  • Lina Wallentinson

Råg, rotselleri, röda linser och nötter

Rotselleri har ju lite speciell smak, men så här i ett bröd ger det bara en lite mustig ton, men gör brödet desto saftigare! Det är fascinerande hur mycket roligare och mer spännade bröd kan bli när man laborerar med grönsaker, bönor och linser. Jag använder lite jäst, men låter å andra sidan degen jäsa länge, det ger smak. Dessutom behöver man inte knåda degen, det sköter den liksom själv tack vare tiden, sånt gillar man ju!


RÅGBRÖD MED ROTSELLERI, RÖDA LINSER & NÖTTER

GER 1 BRÖD

1 dl torkade röda linser

1/4 paket färsk jäst (ca 12 g)

2 1/2 dl kallt vatten

1 1/2 dl grovt rågmjöl (ca 80 g)

4 dl vetemjöl special (240 g)

1 msk honung

1 msk olivolja

1 1/2 tsk salt

1 1/2 dl finriven rotselleri

1 1/2 dl rostade hasselnötter

GÖR SÅ HÄR

Skölj och lägg linserna i blöt över natten.

Häll av, skölj och låt linserna rinna av.

Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt rågmjöl, vetemjöl special, honung, olja och salt. Blanda med en slickepott till en jämn deg. Tillsätt rotselleri och nötter och blanda ytterligare till en lös och ganska kladdig deg.

Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur 3–4 timmar eller tills degen jäst till ungefär dubbel storlek.

Ta ut degen på mycket väl mjölad bänk. Forma försiktigt med mjölade händer till en limpa och lägg i en smord ugnsform (ca 2 liter). Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200°C.

Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter, eller tills innertemperaturen är 98°C.

Ta ut, låt svalna en kvart i formen, stjälp ut och låt svalna helt på galler.


69 visningar