top of page
Sök
  • Skribentens bildLina Wallentinson

Pumpabröd - baka till halloween

Jag såg små söta frallor formade till pumpor på instagram. Då fick jag idén att göra större brytbröd formade som pumpor, men också med pumpa i degen. Efter några försök fick jag till både form och smak! Formen får du till genom att knyta steksnören runt degen så att den jäser ut i "klyftor". Lite pyssligt, men värt besväret! :)PUMPABRÖD MED ANIS

GER 2 BRYTBRÖD

400 g pumpakött, skuret i ca 2 cm stora bitar

1 msk raps- eller olivolja

3 dl kallt vatten

1/4 paket färsk jäst, ca 12 g

1 1/2 tsk salt

1 tsk gurkmeja

1 msk raps- eller olivolja

2 msk flytande honung

1 1/2 tsk stött anis eller fänkål

2 dl fullkornsmjöl av dinkel

ca 7 dl siktat vetemjöl, t ex dinkel el vanligt vetemjöl

uppvispat ägg att pensla med

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175°C.

Lägg pumpabitarna i en ugnsform, blanda med oljan. Baka mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills pumpan är mjuk. Låt svalna.

Mixa pumpaköttet slätt med vattnet med en stavmixer. Tillsätt jäst och mixa tills den lösts upp.

Blanda pumpapurén med salt, gurkmeja, olja, honung, anis och mjölsorterna i en degblandare eller bunke. Arbeta i maskin ca10 minuter (eller för hand, men degen är rätt kladdig. Börja i så fall att blanda med en slickepott och sedan för hand när degen gått ihop lite mer). Tillsätt ev lite mer mjöl om degen känns väldigt kladdig (men ta sparsamt, den ska vara rätt lös). Låt jäsa i 2 till 3 timmar i rumstemperatur eller tills den jäst upp ordentligt.

Ta ut degen på väl mjölad bänk. Dela i två delar, knåda varje deg lätt, tillsätt ev lite mer mjöl om den är ohanterbar, men försök att vara sparsam. Forma med mjölade händer till två bollar.

Lägg ut fyra klippta steksnören (ca 20 cm långa snören) som en stjärna. Lägg bollen mitt på. Vik upp snörena över bollen och knyt löst mitt på (tänk på att inte spänna snörena, degen kommer att jäsa ut rejält). Låt jäsa ca 1 timme, bollarna behöver inte täckas.

Sätt ugnen på 200°C.

Pensla bröden försiktigt med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, eller tillls innertemperaturen är ca 98°C. Passa mot slutet så att bröden inte bränns.

Låt svalna på galler. Klipp försiktigt upp snörena och dra försiktigt bort dem.


811 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page