Här är ett smakprov ur min kommande bok Baka med bönor. Fluffiga amerikanska pannkakor blir toppenbra med mixade vita bönor i smeten. Jag använder durramjöl så blir de glutenfria också, men vete- eller havremjöl funkar lika bra förstås.
AMERIKANSKA BÖNPLÄTTAR
GER CA 30 PLÄTTAR
1 förp kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
3 dl mjölk
3 ägg
1 ½ dl durramjöl (75 g)
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 msk råsocker
1 tsk salt
2 msk smör till stekning
ev extra smör till stekning
GÖR SÅ HÄR:
Häll av spadet, skölj och låt kikärterna rinn av.
Mixa alla ingredienser slätt med stavmixer. Låt gärna smeten vila i 5 minuter.
Smält smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Stek plättar i plättlagg eller stekpanna, cirka 1 msk smet per plätt. Tillsätt eventuellt lite smör i pannan då och då.
Plättarna är färdiga att vända när de pöst upp lite och stelnat på ytan.
Ät plättarna med till exempel bär, rysk yoghurt, honung och nötter.
Comments