Sök
  • Lina Wallentinson

Nattjästa teffrallor med aprikos & morot

Uppdaterad: 8 aug 2019

Det är bara att erkänna, jag är lite besatt av nattjästa frallor. Det är lika spännande varje gång man kommer ner till köket på morgonen och kollar om degen jäst. Och så har den det, och då känns det lite wow. Ett vardags-wow liksom i all enkelhet. Men ändå. Jag köpte Maria Blohms fina bok Långjäst och lättbakat på bokrean. Och jag måste säga att jag verkligen kan rekommendera den! Både salta och söta bröd, både med gluten och utan. Men framför allt enkla recept som faktiskt funkar. Här gjorde jag en egen variant utifrån ett av recepten, med teff, aprikos, nötter och riven morot. Och förstås väljer du glutenfria havregryn om du vill ha garanterat glutenfria frallor.


TEFFRALLOR MED MOROT, APRIKOS & NÖTTER

GER CA 15 FRALLOR

3 dl vatten

1 liten bit jäst, ca 3 g

1 1/2 tsk salt

1 msk honung

100 g teffmjöl

30 g havregryn

50 g rismjöl

1 msk fiberhusk

25 g strimlade torkade aprikoser

25 g grovhackade nötter, t ex pekannötter

50 g finrivna morötter

GÖR SÅ HÄR:

Lös upp jästen i det kalla vattnet i en bunke. Tillsätt salt, honung, teffmjöl, havregryn och rismjöl. Vispa till en slät blandning. Tillsätt fiberhusken under fortsatt vispning, vispa slätt.

Blanda ner aprikos, nötter och morötter.

Täck bunken med plastfolie, låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i 10 till 12 timmar.

Sätt ugnen på 225°C.

Stjälp upp degen på mjölad bänk, knåda inte, utan dela bara i 15 bitar med en degskrapa. Lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt. Om degen sjunkit ihop mycket så låt frallorna jäsa övertäckta 30 till 60 minuter så de hinner jäsa upp igen. Är bitarna är fluffiga och känns uppjästa kan de gräddas direkt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.




752 visningar2 kommentarer