Ännu en glimt från min kommande bok, nämligen sötsyrliga mangobars boostade med röda linser. Vi jobbar alltså med torkad mango – en lisa för den själ som (liksom jag) insett att översöta dadlar inte är lösningen på alla jordens problem. Livet kräver också syra – och en nypa flingsalt.
Ur kommande boken Baka med bönor, foto Lennart Weibull.
MANGOBARS MED LINSER
CIRKA 20 BARS
1⁄2 dl torkade röda linser (40 g)
200 g torkad mango 8 färska dadlar (cirka 100 g)
1⁄2 dl chiafrön
1 dl salta jordnötter
cirka 2 msk kokosolja
1⁄2 tsk flingsalt
GÖR SÅ HÄR:
Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.
Häll av, skölj och lat linserna rinna av.
Rosta linserna, under omrörning, i en torr stekpanna på medelvärme, i cirka 10 minuter eller tills linserna är torra och knapriga. Skär mangon i småbitar och kärna ur dadlarna.
Lägg mango, dadlar, chiafrön, jordnötter och kokosolja i en matberedare. Mixa till ett smul. Tillsätt linser och flingsalt och mixa kort. Tryck ut massan i en bakplåtspappersklädd brödform, cirka 25 x 10 cm. Låt ståi kylen minst 4 timmar. Skär i cirka 20 bitar.
Barsen är bäst att förvara i frysen.
Comentários