Sök
  • Lina Wallentinson

Mandelkaka med salta mandlar

Uppdaterad: 17 maj 2019

Det började med att jag åt en kaka med salta mandlar på ett möte på Bonnier Fakta. Den var från fantastiska bageriet Green Rabbit, och var liksom förödande god, så tung och saftig och bara ljuvlig. Sedan började tankar vandra iväg, som oftast i grönsaksriktning...eller åt potatishållet för att vara exakt. Det var lite lite som en Kronans kaka, denna smarta kaka där man använder kokt riven potatis som liksom saftar till det hela. Men så ville jag ju gärna göra den glutenfri också, till skillnad från Green Rabbits variant. Det här blev min variant. Väljer du havremjöl istället för maizena så får kakan en mer "havrig" smak förstås, inte dumt alls, men med maizena eller vetemjöl blir den lite mer ren i mandelsmaken.


MANDELKAKA MED SALTA MANDLAR

GER 1 STOR KAKA ELLER CA 10 "MUFFINS"

1 dl råsocker

1/2 dl farinsocker

2 ägg

2 dl mandelmjöl (ca 100 g)

1/2 dl majsstärkelse (eller havremjöl eller vetemjöl)

1 tsk bakpulver

1 krm salt

100 kokt, finriven potatis (ca 2 dl)

75 g smält avsvalnat smör

2 dl salta rostade mandlar (t ex Marcona)

ev flingsalt att strö över

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa råsocker, farinsocker och ägg fluffigt.

Blanda mandelmjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt i en bunke.

Vänd ner mjölblandningen, potatisen och smöret i äggvispet. Rör till en jämn smet.

Klicka smeten i en bakpappersklädd brödform (à 1 1/2 liter) eller i muffinsformar.

Strö över de rostade mandlarna och tryck till lätt så att de fastnar på ytan. Strö ev över en nypa flingsalt.

Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter eller tills den stannat i mitten. Muffins tar ca 25 minuter. Grädda hellre lite längre än kortare, det är ändå ingen risk att kakan blir torr.

På bilden har jag använt en liten brödform (ca 10 x5 cm), då rymdes ca halva satsen.





103 visningar