Sök
  • Lina Wallentinson

Luftiga hamburgerbröd (med bönor)

När jag får en idé i huvudet, då har jag svårt att släppa den. Så nu, efter att ha varit på ett antal pressvisningar inför årets grillsäsong så slog det mig att jag måste testa att baka ett fluffigt hamburgerbröd med bönor. Efter tre provbakningar tycker jag att jag fått till rätta konsistensen och smaken. Första gången provade jag med kikärter men tyckte att ärtsmaken slår igenom lite för mycket. Ett hamburgerbröd får gärna vara rätt neutralt i smaken, lite sött, lite salt, men framför allt med rätta fluffet!



HAMBURGERBRÖD MED VITA BÖNOR

GER CA 16 BRÖD

1 förp kokta vita bönor (ca 380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

2 dl ljummet vatten

12 g färsk jäst

2 msk rapsolja

4 1/2 dl (270 g) dinkelsikt (eller vetemjöl)

2 msk strösocker

2 tsk salt

ev ägg att pensla med

sesamfrön att strö över

GÖR SÅ HÄR:

Häll av, skölj och låt bönorna rinna av väl.

Mixa bönorna tillsammans med vattnet med en mixerstav till en slät konsistens. Tillsätt jästen och mixa kort igen så att jästen löses upp.

Häll den mixade bönvätskan i en bunken, tillsätt olja, dinkelsikt, socker och salt. Rör ihop till en jämn deg, den ska vara lite kladdig men ändå gå att arbeta med händerna. Knåda ett par minuter för hand.

Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 3 timmar eller tills den jäst upp ordentligt. Har den inte jäst upp så låt den stå ytterligare 1 eller 2 timmar.

Ta ut degen på lätt mjölad bänk. Forma till runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme eller tills de jäst upp igen.

Sätt ugnen på 225°C.

Pensla ev försiktigt med uppvispat ägg och strö sesamfrön över.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.





323 visningar