top of page
Sök
  • Skribentens bildLina Wallentinson

Limpa på eget ärtmjöl

Ibland kan man få för sig att man är lite tidigt ute med något, få lite hybris. Som det här med att baka med baljväxter, man får för sig att man är först på bollen. Det är man inte. Redan de gamla jämtarna drygade ut degarna med ärtmjöl under år av missväxt (krisade det ännu värre blev det bark och tång i limpan). Och i Dalarna ingick ärtmjöl i mer snofsiga högtidsbröd maxade med smör och mjölk i degen. Men jag är i alla fall hyfsat tidig med att mixa mitt ärtmjöl i en minimal kvarn tänkt för espressobönor (matberedaren gjorde inte riktigt jobbet).EN ÄRTIG LIMPA

GER ETT BRÖD

12 g jäst

2½ dl kallt vatten

½ dl grahamsmjöl (30 g)

½ dl ärtmjöl (35 g) (se nedan hur du gör ärtmjölet)

4 dl vetemjöl special (240 g)

1 msk honung

1½ tsk salt

1msk olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och blanda runt tills jästen löses upp.

Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör runt så att allt blandas till en lös deg. Låt jäsa övertäckt cirka 3 timmar eller tills den jäst upp ordentligt.

Häll degen i en bakpappersklädd brödform (cirka 1½ liter). Strö lite mjöl över. Låt jäsa ytterligare cirka 2 timmar eller tills den jäst upp ordentligt igen.

Sätt ugnen på 200°C.

Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter (eller tills innertemperaturen är 98°C).

Låt brödet vila i sin form en kvart innan det lyfts upp och får svalna på galler.

MIXA EGET ÄRTMJÖL

Mixa torkade gula ärter till ett fint mjöl. Säkert kan en kraftfull matberedare göra jobbet, min gjorde det dock inte, mjölet blev inte helt finmalet. Men med en elektrisk mixer för att mala kaffebönor gick det bra.

388 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page