Lakrits och hallon är en klassisk kombo. Jag lät dem pigga upp min black bean brownie lite extra. Jag använde mitt recept från boken "Baka med bönor" men justerade lite, nu är det mer bönor i förhållande till andra ingredienser – fortfarande supergod! Min dotter Malva smakade och gillade skarpt, men nämnde något om att det nog kunde bli ännu godare med turkisk peppar...så då var jag ju tvungen att testa! Jag är benägen att hålla med – men gör som ni tycker!
BLACK BEAN BROWNIE MED LAKRITS & HALLON
CA 15 BITAR
50 g smör
100 g mörk choklad (70 %)
1 burk kokta svarta bönor (à 390 g, avrunnen vikt ca 230 g)
2 ägg
1 dl råsocker
1/2 dl kakao
1 krm salt
12 turkisk peppar-karameller eller 1 msk lakritspulver
ca 1 dl frysta hallon
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret i en kastrull, dra från värmen och bryt ner chokladen, låt den smälta under omrörning i smöret.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av i ett durkslag. Mixa bönorna helt slätt tillsammans med äggen i en matberedare. Tillsätt socker, kakao och salt (och lakritspulvret om du vill använda det istället för turkisk peppar), mixa igen så att allt blandas väl.
Tillsätt chokladsmöret i matberedaren och mixa slätt.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 15 cm i diameter eller i en rektangulär form, ca 15x20 cm.
Hacka turkisk peppar-karamellerna grovt. Fördela karamellhack och hallon i smeten, tryck till lite så de kommer ner i smeten (i kakan på bilden lät jag hallonen ligga på toppen men andra gången jag gjorde brownien tryckte jag ner dem längre ner och det blev godare).
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna innan den skärs i btar.
Comments