Man gillar ju fröknäcke redan från start. Sedan smakar man på ett knäcke med torkade tranbär (på HMs café It's pleat) och gillar alldeles väldigt. Så att man knaprar i sig hela dyra påsen på tio minuter blankt. Där någonstans tänker man – hur svårt kan det vara att baka själv? Strax efteråt tänker man på rödbetor (som man ofta gör). Sedan bakar man.
RÖDBETSKNÄCKE MED TRANBÄR
1 1/2 dl pumpafrön
1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl torkade tranbär
1/2 dl majstärkelse
1/2 tsk salt
1 msk socker
1 msk fiberhusk
1/2 dl rapolja
1 dl kokande vatten
1 dl rödbetsjuice
ev flingsalt att strö över
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt oljan och det kokheta vattnet, rör genast till en slät smet. Blanda ner rödbetsjuicen. Låt smeten stå och svälla ca 5 minuter.
Kavla ut smeten tunt mellan två bakplåtspapper, se till att degen når ända ut i kanterna. Lyft över på en plåt och dra bort det övre pappret. Strö ev över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills knäcket är torrt. Passa mot slutet då det kan bränna.
Vänd knäcket upp och ner på ett galler och dra bort pappret. Låt det svalna helt. Bryt i bitar och förvara i lufttorr förpackning. Är knäcket lite mjukt så torka det på 150°C långt ner i ugnen i ca 10 minuter.
Comments