Lina Wallentinson
Frön, tranbär och rödbeta – i ett knäcke
Man gillar ju fröknäcke redan från start. Sedan smakar man på ett knäcke med torkade tranbär (på HMs café It's pleat) och gillar alldeles väldigt. Så att man knaprar i sig hela dyra påsen på tio minuter blankt. Där någonstans tänker man – hur svårt kan det vara att baka själv? Strax efteråt tänker man på rödbetor (som man ofta gör). Sedan bakar man.

RÖDBETSKNÄCKE MED TRANBÄR
1 1/2 dl pumpafrön
1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl torkade tranbär
1/2 dl majstärkelse
1/2 tsk salt
1 msk socker
1 msk fiberhusk
1/2 dl rapolja
1 dl kokande vatten
1 dl rödbetsjuice
ev flingsalt att strö över
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt oljan och det kokheta vattnet, rör genast till en slät smet. Blanda ner rödbetsjuicen. Låt smeten stå och svälla ca 5 minuter.
Kavla ut smeten tunt mellan två bakplåtspapper, se till att degen når ända ut i kanterna. Lyft över på en plåt och dra bort det övre pappret. Strö ev över lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills knäcket är torrt. Passa mot slutet då det kan bränna.
Vänd knäcket upp och ner på ett galler och dra bort pappret. Låt det svalna helt. Bryt i bitar och förvara i lufttorr förpackning. Är knäcket lite mjukt så torka det på 150°C långt ner i ugnen i ca 10 minuter.