Hur får man till ett knäcke med grönsaker i? Den frågan har jag jobbat på ett tag. Hivar man bara i massa rivna eller kokta grönsaker blir det alldeles för blött. Med en jättelång gräddningstid som följd! Nu är mysteriet löst, tack vare ett recept på en dansk blogg som flimrade förbi. Och så klart känns det rätt självklart så här i efterhand...Man skippar vätskan helt. Och kör bara med grönsakerna, och de torra ingredienserna förstås. Det här sötpotatisknäcket är, om jag får säga det själv, himla bra. Jag smaksatte med lite färsk ingefära, det piggar upp, men vill du ha det mer neutralt så kör utan. Och har du ingen sötpotatis hemma så går det förstås lika bra med morot, rödbeta eller palsternacka.
SÖTPOTATISKNÄCKE MED HAVREGRYN & NÖTTER
GER 1 PLÅT
200 g finriven sötpotatis eller morot, rödbeta eller palsternacka
ev 1 tsk riven ingefära
2 dl havregryn
1 dl linfrön
1 ½ dl finhackade hasselnötter
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk rapsolja
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 125°C.
Blanda alla ingredienser väl i en bunke.
Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut så tunt det går, se till att degen kommer ända ut i kanterna.
Dra bort det övre bakplåtspappret. Skåra eventuellt till bitar (eller bryt knäcket i oregelbundna bitar efter gräddning).
Skjutsa över pappret med knäcket på en plåt.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 90 minuter, eller tills knäcket är torrt och krispigt.
Bryt i bitar och låt svalna på galler.
Förvara knäcket i en lufttätt förpackning. Om det skulle mjukna kan du torka det på låg värme i ugnen en halvtimme eller köra det i mikron några sekunder.
Comments