Svarta linser och helst svarta sesamfrön ger ett dramatiskt och krispigt knäcke. Hemma går det mest under namnet spökknäcke. Receptet kommer från min bok Baka med bönor. Blir du sugen, så finns den här.
SVART LINSKNÄCKE MED ROSMARIN
1 PLÅT
1 dl torkade svarta linser
½ dl chiafrön
1 dl solrosfrön
½ dl sesamfrön, gärna svarta
1 ½ msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk torkad rosmarin
2 msk olivolja
2 dl kokande vatten
GÖR SÅ HÄR:
Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten eller minst 8 timmar (eller lägg dem i blöt i kokhett vatten i 1 timme).
Sätt ugnen på 175°C.
Häll av, skölj och låt linserna rinna av väl.
Blanda alla torra ingredienser och linserna i en bunke.
Tillsätt olja och vatten och blanda allt väl. Kavla ut smeten tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg på en plåt och dra bort det översta bakplåtspappret.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut plåten, vänd knäcket och dra bort bakplåtspappret. Grädda ytterligare 5–10 minuter eller tills knäcket är torrt och knaprigt.
Låt svalna på galler. Bryt i bitar.
Comments