Lina Wallentinson
Knäcke på röda linser
Varför alla dessa fröknäcken, men inget på linser? Det måste ju gå, tänkte jag och började experimentera. Och det gick. Bäst blir knäcket med linser som bara blötläggs. Över natten, eller om man vill baka direkt - häll kokande vatten över dem och låt stå en timme. Direkt och direkt förresten...ja ja, lite fortare i alla fall.

LINSKNÄCKE MED CHILI OCH SPISKUMMIN
1 PLÅT
¾ dl torkade röda linser
½ dl linfrön
1 ½ dl pumpakärnor
1 ½ msk fiberhusk
¾ tsk salt
½ tsk chiliflakes
1 ½ tsk spiskummin
1 msk olivolja
2 dl kokande vatten
ev flingsalt att strö över
GÖR SÅ HÄR:
Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 8 timmar (eller lägg dem i blöt i kokhett vatten i 1 timme).
Sätt ugnen på 175°C.
Häll av, skölj och låt linserna rinna av väl.
Blanda alla torra ingredienser och linserna i en bunke. Tillsätt olja och vatten och blanda väl.
Kavla ut degen tunt mellan 2 bakplåtspapper. Lyft över på en plåt och dra bort det översta bakplåtspappret. Strö ev över lite flingsalt.
Grädda I 30 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut plåten, vänd knäcket och grädda ytterligare ca10 minuter, eller tills knäcket är knaprigt. Låt svalna på galler. Bryt i bitar.