Sök
  • Lina Wallentinson

Kikärtsfrallor – och majo på spadet!

Extra saftiga frallor gör du enkelt på mixade kokta kikärter, rågsikt och rivet äpple. Spara gärna kikärtsspadet och mixa till en fluffig örtmajonnäs.



KIKÄRTSFRALLOR MED ÄPPLE

CA 20 SMÅ FRALLOR

1 förp kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

2 dl kallt vatten

¼ paket färsk jäst (12 g)

5 ½ dl rågsikt (330 g)

2 dl grovrivet äpple (80 g)

1 tsk salt

frön, t ex vallmo, att strö över

GÖR SÅ HÄR

Häll av spadet (spara det gärna och gör en örtmajonnäs, se recept här nedan), skölj och låt kikärterna rinna av väl.

Mixa kikärterna släta med vattnet med hjälp av en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort igen så att den löses upp.

Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en slät och lite kladdig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar eller tills den jäst upp till ca dubbel storlek, låt annars jäsa 1–2 timmar till.

Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en plåt så att den blir het. Häll ut degen på väl mjölad bänk, knåda inte. Strö över lite mjöl och skär i 20 bitar. Vrid ev bitarna till små ”baguetter” eller lägg dem som de är på två bakplåtspapper.

Ta ut plåten och skjutsa över ett bakplåtspapper med frallor i taget. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler.


Ta vara på spadet – mixa en örtmajo

Mixa 2 dl rapsolja med 2 dl örtblad, t ex basilika och persilja, tills örterna är helt finfördelade. Mixa ihop ½ dl kikärtsspad, ½ tsk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, ½ tsk salt och ½ tsk malen svartpeppar. Tillsätt örtoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Mixa till en slät majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

151 visningar