Lina Wallentinson
Kaffe och macka, eller kaffe i mackan
Uppdaterat: 24 maj 2019
Snabba filmjölksbröd bakade med bikarbonat finns i en massa varianter. Och det är verkligen jordens enklaste bröd, bara att röra ihop en kladdig deg, klicka i en brödform och vips så har man nybakt bröd. Jag har tidigare bakat sådana bröd med linser, mungbönor och svarta bönor. Bröden går ju gärna åt det lite mörkare, mustigare hållet. Kanske var det därför jag fick idén att slänga med en kopp kaffe i degen, för att musta till ännu mer. Eller så var det för att det blev kaffe över efter frukosten. Precis när jag kokat en helt förpackning svarta bönor. Oavsett, det blev en superlimpa!

KAFFELIMPA MED SVARTA BÖNOR
GER 1 BRÖD
1 förp kokta svarta bönor (ca 380 g, avrunnen vikt ca 220 g)
2 1/2 dl yoghurt eller filmjölk (3 %)
1 dl bryggt kallt kaffe
1/2 dl mörk sirap
4 dl havremjöl (ren havre för helt glutenfritt bröd)
1 msk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt
1 dl linfrön
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200°C.
Skölj och låt bönorna rinna av.
Mixa bönorna slätt med yoghurt, kaffe och sirap med hjälp av en mixerstav.
Blanda havremjöl, fiberhusk, bikarbonat, salt och linfrön i en bunke.
Häll bönblandningen i mjölbunken, blanda runt med en slickepott så att allt blandas väl. Smöra och bröa en brödform (ca 1 1/2 liter) med havremjöl.
Klicka smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 70 minuter. Kolla efter ca 50 minuter, ställ en plåt över om brödet riskerar att bli bränt.
Låt svalna en kvart innan det stjälps upp och får svalna helt på galler. Brödet är godast när det svalnat helt.