Vissa får en kick av att hoppa fallskärm eller samla på frimärken. Andra går igång på att kolla hur mycket linser och rotselleri man kan boosta ett bröd med. Rätt mycket kan jag konstatera. Och in i vassen gott blir det. Lägg linserna i blöt kvällen före, och rör samtidigt ihop vatten, jäst och rågmjöl i en bunke. Då hinner smakerna komma loss lite extra.
LINSBRÖD MED ROTSELLERI & ROSTADE NÖTTER
2 BRÖD
3 dl torkade små gröna linser (av puy-typ)
12 g jäst
3 dl grovt rågmjöl (165 g)
5 dl kallt vatten
8–9 dl dinkelsikt (480–540 g)
3 dl finrivna rotselleri (ca 120 g)
2 msk honung
1 msk salt
3 dl rostade hasselnötter
GÖR SÅ HÄR:
Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 12 timmar.
Rör ut jästen och rågmjölet i vattnet. Täck med en bakduk och låt stå i rumstemperatur över natten, eller cirka 12 timmar.
Skölj linserna och koka dem i nytt vatten i 5–10 minuter, eller tills de är mjuka men inte mosiga. Häll av och låt rinna av ordentligt.
Tillsätt dinkelsikt, rotselleri, honung och salt i rågdegen. Arbeta ihop till en lös deg. Tillsätt linserna och hasselnötterna. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 3 timmar, eller tills den jäst ordentligt.
Ta upp degen på mjölad bänk, dela i två delar. Knåda lätt och forma till två längder. Lägg i två smorda brödformar (à 1,5 liter). Låt jäsa övertäckta cirka 2 timmar eller tills de jäst upp ordentligt.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda i 35 minuter (eller tills innertemperaturen är 98°C) i nedre delen av ugnen.
Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Comments