Sök
  • Lina Wallentinson

Havrebröd med mungbönor & nötter

Uppdaterad: 18 nov 2019

Den här limpan tar de enkla »blanda ihop-bröden« till en ny nivå. Bönnivån. Tänk att man kan få i så många nyttiga grejer i ett bröd, och att det blir så himla gott! Jag brukar skiva upp det när det svalnat och förvara i frysen och rosta några skivor efterhand. (Foto Lennart Weibull)



HAVREBRÖD MED MUNGBÖNOR & NÖTTER

1 BRÖD

1 dl torkade mungbönor (90 g)

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 dl kokande vatten

1 dl mörk sirap

3 dl havremjöl (150 g)

2 tsk bikarbonat

1 ½ tsk salt

1 ½ dl yoghurt (3 %)

1 dl rostade pumpakärnor

1 dl rostade nötter, t ex hasselnötter

olja till formen

havremjöl att strö över

GÖR SÅ HÄR:

Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda linfrön, sesamfrön och fiberhusk i en stor bunke.

Häll över det kokande vattnet och vispa slätt. Tillsätt sirapen och vispa vidare till en jämn blandning. Låt stå cirka 10 minuter.

Häll av, skölj och låt de blötlagda mungbönorna rinna av väl.

Blanda havremjöl, bikarbonat och salt i en annan bunke. Tillsätt mungbönorna och blanda runt.

Häll mjölblandningen och yoghurten i frösmeten. Rör om väl så att allt blandas. Tillsätt pumpafrön och nötter.

Häll smeten i en oljad brödform, cirka 2 liter. Strö lite havremjöl över.

Ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Täck eventuellt med en plåt mot slutet om brödet börjar få för mycket färg.

Låt brödet vila i formen cirka 30 minuter innan det stjälps upp. Låt svalna helt på galler.

0 visningar