Sök
  • Lina Wallentinson

Groddat bovetebröd med fänkål

Att grodda bovete är en snabb historia. Blötlägg över natten och låt grodda ett dygn. Sedan är det klart att använda. Det här blir ett tätt och mustigt bröd fullproppat med frön, nötter och gryn. Så klart går det att byta ut nötter och frön mot det man råkar ha hemma, mät bara upp samma mängd.



1 BRÖD 1 dl torkat helt bovete (blir ca 2 dl groddat bovete)

1/2 msk fänkålsfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl hampafrön1

dl hasselnötter

3 dl vatten

1 msk honung

2 msk olivolja

1 ½ dl linfrön

3 msk fiberhusk

2 dl havregryn

2 tsk salt

ev frön eller havregryn att strö över

GÖR SÅ HÄR:

Skölj bovetet i hett vatten i en sil i 30 sekunder. Skölj sedan i kallt vatten. Lägg bovetet i blöt i kallt vatten över natten, eller cirka 8 timmar. Häll av och skölj noga, skölj tills vattnet inte längre skummar och tills bovetet inte är »geléigt« på ytan. Ställ silen över en bunke och låt stå på köksbänken i ett till två dygn. Skölj morgon och kväll.

Sätt ugnen på 175°C.

Skölj bovetegroddarna och låt rinna av ordentligt. Stöt fänkålsfröna i en mortel.

Rosta pumpakärnor, hampafrön och hasselnötter i en torr stekpanna några minuter.

Koka upp vattnet, ta från värmen och rör ner honung och olja.

Blanda linfrön och fiberhusk i en skål. Häll över det heta vattnet under ständig omrörning (så att det inte bildas klumpar av fiberhusken).

Tillsätt bovetegroddar, havregryn, salt, rostade frön och nötter och fänkålsfrön till linfröblandningen. Blanda till en fast deg, enklast är att jobba ihop den med händerna.

Tryck ut degen i en oljad brödform, ca 1 ½ liter. Strö ev över frön eller havregryn och tryck till lätt.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 80 minuter.

Låt svalna en halvtimme innan det stjälps upp. Låt brödet svalna helt på galler innan det skärs upp.

0 visningar