Sök
  • Lina Wallentinson

Gissa den hemliga ingrediensen...

Bjud på en mandelkaka med plommon i helgen. Ett starkt tips är dock att inte avslöja den hemliga ingrediensen innan gästerna smakat. Ingen kan ana att den mazarinliknande kakan faktiskt innehåller kikärter. Jag kan lova att ingen heller prickar in att det är rätt mycket potatis i också. Det låter galet. Men prova, den är så himla god!


MANDELKAKA MED PLOMMON

12 BITAR

1 förp kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

50 g smör

200 g kall kokt potatis

1 ½ dl mandelmjöl (65 g)

1 tsk bakpulver

rivet skal av 1 citron

3 ägg

2 dl råsocker

6 plommon eller nektariner

2 msk mandelsplitt eller hackad mandel

smör till formen

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200°C.

Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av.

Smält smöret, låt det svalna något. Riv potatisen fint.

Mixa kikärterna slätt tillsammans med smöret.

Blanda mandelmjölet med bakpulver och citronskal.

Vispa ägg och socker fluffigt.

Häll mjölblandningen, bönsmöret och potatisen i äggvispet. Vispa till en jämn smet.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter.

Halvera och kärna ur plommonen. Tryck ner dem i smeten. Strö mandelsplitt över.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter, eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde.










171 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla