Sök
  • Lina Wallentinson

Choklad + rödbeta + kaffe = pangkaka!

Rödbeta, kaffe och choklad – jag tycker nästan att man hör att smakerna gillar varandra. Jag har labbat en hel del fram och tillbaka med den här kakan, skulle det vara kakao eller choklad, kokta betor eller rårivna...och hur mycket betor kan man egentligen ha i utan att de helt tar över? Nu vet jag! Låt mig presentera en saftig chokladkaka (snarare än en kladdkaka) med finstämd rödbetstouch och söt kaffeglasyr.


CHOKLAD- & RÖDBETSKAKA MED KAFFEGLASYR

GER CA 12 BITAR

200 g kokta skalade rödbetor

125 g smör

100 g mörk choklad (ca 70 %)

2 ägg

1 dl farinsocker

1 dl råsocker

2 dl vetemjöl (120 g)

2 tsk bakpulver

2 msk kakao

1 krm salt

GLASYR

2 dl florsocker

50 g smör

1 1/2 msk kakao

1 1/2 msk bryggt starkt kaffe, helst espresso

2 msk rostad kokos att strö över

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200°C.

Riv de kokta rödbetorna fint.

Smält smöret över vattenbad. Bryt i chokladen i smöret och låt den smälta med.

Vispa ägg, farinsocker och råsocker fluffigt i en bunke.

Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt i en annan bunke. Vänd ner de rivna rödbetorna och vänd runt så att allt blandas.

Vänd ner chokladsmöret i äggvispet och rör slätt. Vänd ner mjölbladningen och rör kort till en jämn smet.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 26 cm i diameter).

Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills kakan är klar.

Låt svalna i formen.

Glasyr: Smält smöret. Tillsätt florsocker, kakao och kaffe och rör till en jämn glasyr.

Lossa kakan och ställ den på ett fat. Häll/bred glasyren över kakan. Strö rostad kokos över.




0 visningar