top of page
Sök
  • Skribentens bildLina Wallentinson

Blanda frön – gör din egen groddmix

Frön som tar ungefär lika lång tid på sig att grodda är kul att blanda. Så är liksom salladen klar direkt! Här har jag blandat röda linser, lila rädisfrön och gul senapsfrön. Alla tre är snabba. På tre, fyra dagar är mixen klar. Sedan har jag sallad för ett gäng dagar.

I kylen håller mixen fint, groddarna fortsätter att växa, men extremt långsamt på grund av kylan. Förvara groddarna luftigt, bäst är egentligen att låta dem vara kvar i groddkärlet. Då är det också lätt att skölja av då och då för att pigga upp mixen.

Egentligen tänker jag inte efter så mycket när jag blandar frön, jag tar lite det som finns hemma. Det är spännande att se vad det blir. Det enda som är viktigt är att fröna har ungefär samma groddtid.

För smakens skull är det bra att låta en mildare sort, som alfalfa, linser, mungbönor eller rapsfrön utgöra basen. Och så kompa med mer stingiga groddar, som rädisa, senapsfrö eller krasse. Krydda med karaktärsfulla sorter, fänkålsfrön ger en kul lakritston och bockhornsklöver en lite besk currytouch.

Färgmässigt ger de flesta groddar olika nyanser av grönt förstås. Därför är det effektfullt att få in någon röd grodd, välj till exempel rödkålsfrön eller en rödtonad rädissort, som purple eller china rose. Och så min mesta favorit, röda linser med sin snygga orangea färg!

356 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page