top of page
Sök
  • Skribentens bildLina Wallentinson

Baka surdegsbröd med groddar

Jag är inget proffs när det kommer till att baka med surdeg. Men jag älskar när någon annan gjort det. Jag försökte mig i alla fall på att sätta en surdegsgrund här om veckan. Ställde burken ovanpå värmepumpen så att den skulle ha det lite varmt och mysigt. Det hände absolut ingenting. Otålig som jag är cyklade jag istället ner till närmaste bageri och bad att få köpa lite startdeg. Då gick det bättre! Följde och twistade till ett recept av den eminente surdegaren Martin Johansson. Mungbönsgroddarna ska helst vara kort groddade, bara två dagar så att de behåller sitt goda tugg.

SURDEGSBAGUETTE MED GRODDADE MUNGBÖNOR

GER 2 BAGUETTER

DAG 1, PÅ KVÄLLEN:

2 msk rågsurdegsgrund

2 dl vetemjöl special (120 g)

1 dl ljummet vatten

GÖR SÅ HÄR:

Rör ihop surdegsgrund, mjöl och vatten. Täck med plastfolie och låt stå över natten, eller ca 10 timmar, gärna lite varmt (22–25°C).


DAG 2, PÅ MORGONEN:

surdegen från gårdagen

5 g färsk jäst

2 dl kallt vatten

4 dl vetemjöl special (240 g)

1 dl grovt rågmjöl (55 g)

1 msk honung

1 ½ tsk salt

2 dl mungbönsgroddar (utgå från 1 dl torkade mungbönor som legat i blöt i 10 timmar, samt därefter groddats i endast 2 dygn)

GÖR SÅ HÄR:

Blanda ut jäst och vatten i surdegen från gårdagen. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör kort tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös, men inte rinnig, tillsätt i så fall ½ dl mjöl extra. Låt degen vila övertäckt i 45 minuter.

Doppa handen i vatten och dra ut degens kant en aning och vik den in mot mitten. Fortsätt hela varvet runt. Gör samma procedur totalt tre gånger med 45 minuters mellanrum. Låt degen jäsa ca 1 timme efter den sista gången.

Häll ut degen på en väl mjölad bänk. Dela degen i två delar. Vrid delarna med mjölade händer till baguetter, lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C, och ställ in en plåt så att den blir riktigt varm. Ta ut plåten, skjutsa försiktigt över bakplåtspappret med baguetterna på plåten. Ställ in mitt i ugnen och grädda i 20–25 minuter. Brödet är färdigt när innertemperaturen är ca 96°C. Ta ut och låt bröden svalna på galler.

331 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page