Sockerkaka med citron och lite crunch från vallmo är en favorit. Men så är jag ju inne på det här grönsaksspåret nu för tiden. Kanske går det att smyga in lite zucchini tänker jag. Och så får den gärna vara glutenfri...Lite av en utmaning, men i ärlighetens namn är det ju det jag gillar. Här är resultatet – en riktigt saftig kaka. Jag har testat både med en och två deciliter socker, det funkar litka bra vilket som så välj själv hur söt du vill ha kakan.
ZUCCHINIKAKA MED VALLMO & CITRON
GER CA 12 BITAR
2 ägg
1–2 dl strösocker (välj själv hur söt du vill ha kakan, den är provbakad med båda mängderna)
2 dl rismjöl
1 dl majsstärkelse
2 msk fiberhusk
1 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
75 g smält, avsvalnat smör
rivet skal av 1 citron
1 msk vallmofrön
125 g finriven zucchini
smör och ev riven kokos eller rismjöl att bröa med
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
Blanda rismjöl, majsstärkelse, fiberhusk, vaniljpulver och bakpulver i en annan skål.
Sikta ner mjölblandningen i äggvispet, tillsätt smör, citronskal och vallmofrön, rör slätt med en slickepott.
Tillsätt zucchinin (den behöver inte kramas ur) och vänd runt med slickepotten till en jämn smet.
Smöra och bröa en brödform (à 1 1/2 liter) med riven kokos eller rismjöl. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 30–40 minuter eller tills kakan har stannat i mitten, känn försiktigt med en provsticka. Låt svalna i formen innan den stjälps upp.
Comments