Sök
  • Lina Wallentinson

Baka med krossad tomat

Varför har jag inte tänkt på det förut, att baka med krossad tomat? Bara att byta ut vattnet i degen mot en tetra tomater så får man massa smak och färg bara så där! Här blev det ett brytbröd enligt kanelbulleprincipen fyllt med tapenade och parmesan. Finfint på en buffé tänker jag!


TOMATBRÖD MED TAPENADE & PARMESAN

GER 1 BRÖD

1/4 paket färsk jäst (12 g)

1 förp krossade tomater (400 g)

420 g dinkelsikt eller vetemjöl (7 dl)

1 msk honung

2 msk olivolja

1 tsk salt

1 tsk torkad oregano

1 burk tapenade (ca 200 g)

2 dl riven parmesan

uppvispat ägg att pensla med

GÖR SÅ HÄR

Smula jästen i tomatkrosset i en bunk. Rör så att jästen löses upp.

Tillsätt mjöl, honung, olja, salt och oregano. Rör ihop till en lös deg, arbeta ihop några minuter. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 3 timmar eller tills degen jäst upp till ca dubbel storlek.

Ta ut degen på väl mjölad bänk, dela i två delar. Kavla ut varje deg till en platta, ca 20x20 cm. Fördela tapenade och parmesan över. Rulla ihop varje platta till en rulle. Skär i ca 4 cm stora bitar.

Ställ alla bitar med snittytan nedåt bredvid varandra, inte för tätt dock, i en smord rund form med löstagbar botten (ca 28 cm i diameter). Eller i en smord rektangulär ugnsform men lite högre kant.

Låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175°C.

Pensla brödet försiktigt med uppvispat ägg.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills brödet har fått fin färg.

Låt svalna något innan brödet stjälps upp på galler och får svalna helt.


PS Brödet på bilden bakade jag genom att endast göra en rulle av hela degen, det blev då väldigt stora rundlar. Därför har jag ändrat i receptet så att man kavlar ut till två rullar. Tror det blir både snyggare och mer "brytvänligt". Men så klart går det bra även att skiva brödet, som jag gör här.





73 visningar