top of page
Sök
  • Skribentens bildLina Wallentinson

Böniga kanelbullar

Ibland undrar jag vad jag håller på med när jag alltid ska smyga in bönor och grönsaker i allt jag bakar. "Baka bara som en vanlig människa för guds skull", tänker jag (speciellt när något blir väldigt misslyckat). Men de här kanelbullarna – här tänker jag precis tvärtom! Varför skulle man inte ha i bönor? När det blir så himla saftiga och fina bullar, och man dessutom får i sig lite bönor? Om än verkligen inga mängder att tala om. Så nej, det är inte några direkta hälsobullar, men förfärligt goda!KANELBULLAR MED BÖNOR

GER 20 BULLAR

1 förp kokta vita bönor (à ca 390 g, avrunnen vikt ca 230 g)

3 dl kall mjölk

25 g jäst

ca 6 1/2 dl vetemjöl (ca 390 g)

1/2 tsk salt

1 dl råsocker eller strösocker

1 tsk stötta kardemummakärnor

75 g rumsvarmt smör

FYLLNING

ca 75 g rumsvarmt smör

ca 1 dl råsocker eller strösocker

ca 1 msk malen kanel

ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR

Häll av, skölj och låt bönorna rinna av väl.

Mixa bönorna helt slätt med mjölken med en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort igen.

Häll bönmjölken i en degblandare (eller i en bunke om du blandar för hand). Tillsätt mjöl, salt, socker och kardemumma. Arbeta degen tills den är smidig, ca 10 minuter i maskin (eller ca 15 minuter för hand).

Tilllsätt smöret i klickar och låt degen gå ytterligare ca 3 minuter eller tills den är smidig och blank. Låt jäsa övertäckt 2–3 timmar eller tills den har jäst till ca dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölad bänk, knåda den lätt, kavla ut till en rektangel.

Bred på smöret, strö över socker och kanel. Rulla ihop till en rulle och skär i ca 20 bitar. Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta i ca 2 timmar eller tills de jäst upp till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.1 124 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page