Sök
  • Lina Wallentinson

Bönbröd i långpanna

Uppdaterad: mar 10

Baka det här superenkla brödet med råg och vita bönor. Lättare blir det nästan inte. Bara mixa bönorna med vatten, och blanda ihop med resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en långpanna och låt jäsa några timmar. Grädda - och njut!


BÖNBRÖD I LÅNGPANNA

GER CA 40 BITAR

2 förp kokta vita bönor (à 380 g, total avrunnen vikt ca 460 g)

4 dl kall mjölk (eller vatten)

25 g färsk jäst (1/2 paket)

3 dl grovt rågmjöl (165 g)

6 dl vetemjöl special (360 g)

2 tsk salt

2 msk ljus sirap

GÖR SÅ HÄR

Häll av spadet, skölj och låt bönorna rinna av väl. Mixa bönorna släta med mjölk med hjälp av en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort igen så att den löses upp.

Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en lite kladdig deg.

Tryck ut degen i en smord och mjölad långpanna (på bilden bakade jag halva satsen i en mindre form med bakplåtspapper). Strö lite rågmjöl över. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 3 timmar eller tills degen jäst upp ungefär till det dubbla.

Skåra försiktigt i bitar med en degskrapa.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

0 visningar