Sök
  • Lina Wallentinson

Amarettikakor med kikärter

Varför ska man baka kakor med kikärter om man inte måste, kanske någon tänker. Helt rätt, det behöver man ju verkligen inte! Amarettikakor görs på mandelmjöl, äggvita, socker och lite sprit, punkt slut liksom! Eller inte. Har jag börjat tänka på om det går att göra om ett recept så att det blir lite smartare, bättre, nyttigare eller vad det nu är, så måste jag testa. Och det här gick faktiskt riktigt bra! På köpet kunde jag ta bort äggvitan, schyst för veganer och äggallergiker alltså.




AMARETTIKAKOR MED KIKÄRTER

15–20 KAKOR

1 dl kokta kikärter

2 msk mandel- eller apelsinlikör

3 dl mandelmjöl

1 ½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 200°C.

Mixa kikärterna med likören till en slät smet med en mixerstav.

Blanda smeten med mandelmjöl och socker till en deg.

Rulla degen till 15–20 bollar och lägg på bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt med handen till små kakor, ca 3 cm i diameter.

Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter eller tills kakorna fått färg. Låt svalna på galler. Pudra ev med florsocker vid servering.



416 visningar