top of page

Lina Wallentinson

food writer and cookbook author

Uppdaterat: 10 mars 2020

Baka det här superenkla brödet med råg och vita bönor. Lättare blir det nästan inte. Bara mixa bönorna med vatten, och blanda ihop med resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en långpanna och låt jäsa några timmar. Grädda - och njut!


BÖNBRÖD I LÅNGPANNA

GER CA 40 BITAR

2 förp kokta vita bönor (à 380 g, total avrunnen vikt ca 460 g)

4 dl kall mjölk (eller vatten)

25 g färsk jäst (1/2 paket)

3 dl grovt rågmjöl (165 g)

6 dl vetemjöl special (360 g)

2 tsk salt

2 msk ljus sirap

GÖR SÅ HÄR

Häll av spadet, skölj och låt bönorna rinna av väl. Mixa bönorna släta med mjölk med hjälp av en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort igen så att den löses upp.

Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en lite kladdig deg.

Tryck ut degen i en smord och mjölad långpanna (på bilden bakade jag halva satsen i en mindre form med bakplåtspapper). Strö lite rågmjöl över. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 3 timmar eller tills degen jäst upp ungefär till det dubbla.

Skåra försiktigt i bitar med en degskrapa.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.

Man gillar ju fröknäcke redan från start. Sedan smakar man på ett knäcke med torkade tranbär (på HMs café It's pleat) och gillar alldeles väldigt. Så att man knaprar i sig hela dyra påsen på tio minuter blankt. Där någonstans tänker man – hur svårt kan det vara att baka själv? Strax efteråt tänker man på rödbetor (som man ofta gör). Sedan bakar man.



RÖDBETSKNÄCKE MED TRANBÄR

1 1/2 dl pumpafrön

1/2 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1 dl torkade tranbär

1/2 dl majstärkelse

1/2 tsk salt

1 msk socker

1 msk fiberhusk

1/2 dl rapolja

1 dl kokande vatten

1 dl rödbetsjuice

ev flingsalt att strö över


GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt oljan och det kokheta vattnet, rör genast till en slät smet. Blanda ner rödbetsjuicen. Låt smeten stå och svälla ca 5 minuter.

Kavla ut smeten tunt mellan två bakplåtspapper, se till att degen når ända ut i kanterna. Lyft över på en plåt och dra bort det övre pappret. Strö ev över lite flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills knäcket är torrt. Passa mot slutet då det kan bränna.

Vänd knäcket upp och ner på ett galler och dra bort pappret. Låt det svalna helt. Bryt i bitar och förvara i lufttorr förpackning. Är knäcket lite mjukt så torka det på 150°C långt ner i ugnen i ca 10 minuter.



Tänk att det kan bli ett så gott och saftigt bröd med linser och havremjöl som bärande ingredienser! Egentligen hade jag tänkt baka med kokta svarta bönor men de var slut så det fick bli linser som jag kokade, det går lika bra vilket som. Tänk på att inte koka linserna för länge, de ska vara genomkokta men utan att vara mosiga. Och så rejält med kryddor förstås, man vill ju få till vörtkänslan nu i december. Den som vill kan ersätta kryddorna med samma mängd vörtkrydda (blandad krydda på påse), men då blir brödet inte glutenfritt eftersom kryddmixen innehåller kornmalt. Så klart går det fint att slänga i en näve russin om man gillar det!


VÖRTBRÖD MED HAVRE

GER 1 BRÖD

1 förp kokta svarta bönor (380 g, avrunnen vikt ca 220 g) eller ca 220 g kokta svarta linser (väl avrunna)

2 dl filmjölk eller yoghurt (3 %)

1 1/2 dl öl, gärna mörkt

½ dl mörk sirap

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk anisfrön

4 dl havremjöl

1/2 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk salt

1 dl linfrön

1 krm malen nejlika

1 tsk malen pomerans

1 krm malen ingefära

ev havregryn att strö över


GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200°C.

Skölj och låt bönorna rinna av, eller låt de kokta linserna svalna och rinna av väl.

Mixa bönor eller linser slätt med filmjölken med hjälp av en mixerstav. Häll i öl och sirap.

Stöt fänkål och anis i en mortel.

Blanda havremjöl, fiberhusk, bikarbonat, salt, linfrön och alla kryddor i en bunke.

Häll bönblandningen i mjölbunken, blanda runt med en slickepott så att allt blandas väl. Smöra och bröa en brödform (ca 1 1/2 liter) med havremjöl eller lägg ett bakplåtspapper i formen.

Klicka smeten i formen, strö gärna lite havregryn över.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 70 minuter. Kolla efter ca 50 minuter, ställ en plåt över om brödet riskerar att bli bränt. Mät gärna innertemperaturen för att veta att brödet är klart, det ska vara 97°C.

Låt svalna en kvart innan det stjälps upp och får svalna helt på galler. Brödet är godast när det svalnat helt.

bottom of page