Sök
  • Lina Wallentinson

Riviga rödbetsfrallor

Det är lite kul hur en ny värld kan öppna sig när man börjar se på bröd som mer än bara mjöl, jäst och vatten, och så möjligtvis lite sirap och kryddor. Egentligen kan det vara så mycket mer. Till exempel här, där rågfrallor får färg, sötma och extra fibrer av rivna rödbetor. I min bok "Baka med bönor" smaksatte jag ett bröd med rödbetsjuice. Men nu fick jag så fina rödbetor i veckans Ekolåda. Det kändes inte rätt att bara använda juicen. Ungefär samtidigt bläddrade jag i Christine Hegers härliga bok Fullkorn och såg en bild på hennes snygga rödbetsfrallor. Klart inspirerande! Här är min variant.


RÅGFRALLOR MED RÖDBETA

CA 20 FRALLOR

1/4 paket färsk jäst

4 dl kallt vatten

1 tsk salt

3 dl grovt rågmjöl

3 ½–4 dl vetemjöl special

1 msk olivolja

100 g grovriven rödbeta

GÖR SÅ HÄR:

KVÄLLEN FÖRE: Rör ut jästen i vattnet så den löses upp.

Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl special och olja och rör till en jämn deg. Den ska vara rätt kladdig.

Vänd ner de rivna rödbetorna och blanda degen, genom att vända den försiktigt med en slickepott så att rödbetorna fördelar sig mer jämt (går man för vilt fram med blandandet så blir hela degen rosa, jag tycker det är snyggt med färgskiftningarna).

Jäs degen övertäckt i kylen över natten, eller ca 10 timmar.

PÅ MORGONEN: Ta ut degen, vänd upp den på en rejält mjölad bänk. Dela i ca 20 bitar med en degskrapa. Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa (du behöver inte täcka över) ca 1 timme eller tills de jäst upp ordentligt.

Grädda högt upp i ugnen ca 10 minuter eller tills frallorna fått färg. Låt svalna på galler.

Frallorna är toppen att ha i frysen. Bara ta fram och rosta när det är frukostdags!

163 visningar