Sök
  • Lina Wallentinson

Riva, blanda, jäsa - klart zucchinibröd!

Ju enklare desto bättre tycker jag. Då blir brödbaken av desto oftare. Här blandar jag en lös deg av rågflingor, riven zucchini och mjöl och så ner i formen direkt. Sedan får det jäsa över natten i kylen och på morgonen är det bara att baka av.


ZUCCHINIBRÖD MED RÅGFLINGOR

1/4 paket färsk jäst (ca 12 g)

3 dl kallt vatten

2 dl rågflingor

1 ½ tsk salt

1 msk honung

3 dl grovriven zucchini (ca 100 g)

4-5 dl vetemjöl special

rågflingor att strö över

GÖR SÅ HÄR

Vispa ut jästen i vattnet i en bunke.

Tillsätt rågflingor, salt, honung, zucchini och vetemjöl special. Blanda till en deg, den ska vara lös och kladdig, men inte rinnande. Är den för lös, ta lite mer mjöl.

Lägg degen i en smord form, ca 25x20 cm. Strö över rågflingor. Ställ övertäckt i kylen över natten.

Ta ut formen ur kylen, tryck ev försiktigt med en degskrapa för att markera bitar. Låt formen vila i rumstemperatur ca 30 minuter, eller ytterligare 30-60 minuter om degen inte jäst upp så mycket i kylen.

Sätt ugnen på 250°C.

Sätt in formen mitt i ugnen. Sänk temperaturen till 225°C. Grädda i ca 25 minuter eller tills innertemperaturen är 98°C och brödet har fått fin färg.

Låt svalna lite innan det lossas ur formen. Låt svalna helt på galler.




38 visningar