top of page
Sök
  • Skribentens bildLina Wallentinson

Gröna superbaguetter

Varför bakar man egentligen så lite med grönsaker? Det är ju så bra! Men visst krävs det lite trixande och experimenterande för att hitta rätt proportioner. Som vanligt blir jag lätt övertaggad och försöker knö in för mycket nyttigheter. Men här gick det faktiskt att få in rejält med både zucchini och spenat. Jag provade att smaksätta med både basilika och mortlad anis, och kom fram till att anisen vinner.ZUCCHINI- & SPENATBAGUETTE

4 SMÅ BAGUETTER (ELLER TVÅ STORA)

3 dl kallt vatten

1 påse färsk spenat (à 65 g)

1/4 paket färsk jäst (ca 12 g)

2 tsk salt

2 tsk mortlad anis

1 msk honung

2 msk olivolja

200 g grovriven zucchini

1 dl rostade pumpakärnor

420 g (7 dl) vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

Mixa spenaten slät tillsammans med vattnet med en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort så att jästen löses upp.

Häll spenatvattnet i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en deg, den ska vara ganska kladdig (men känns den superkladdig så tillsätt 1/2 dl mjöl till. Låt jäsa övertäckt ca 3 timmar eller tills den jäst upp ordentligt.

Ta ut degen på väl mjölad bänk, dela i 4 delar (eftersom degen är så lös är det lättare att forma 4 mindre baguetter än 2 större) med en degskrapa. Forma och vrid till baguetter med väl mjölade händer. Lägg över på bakplåtspapper (2 baguetter per papper). Låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir het.

Ta ut plåten och skjutsa försiktigt över bakplåtspappret med baguetterna på plåten. Grädda i ca 15 minuter eller tills baguetterna har fin färg (eller mät innertemperaturen som ska vara ca 98°C).

Låt svalna på galler.

Grädda resten av bröden på samma sätt.


295 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page