Sök
  • Lina Wallentinson

Chokladmuffins med svarta bönor

Jag har med en black bean brownie i min bok Baka med bönor, den har jag bakat otroligt många gånger. Och den är verkligen super! Maffigt chokladig, nästan som en tryffel. Men nu ville jag göra något lite mildare, lite luftigare, lite lättare. Och faktiskt – nästan på första försöket blev de här muffinsen otroligt bra. De svarta bönorna ersätter vetemjöl som den självklaraste sak i världen! Jag tog i rostade hasselnötter och lite hackad mörk apelsinchoklad, men de funkar lika bra utan, eller med något annat mumsigt som man råkar ha hemma.


BLACK BEAN CHOCOLATE MUFFIN

GER 6–8 MUFFINS

3 ägg

1 1/2 dl råsocker

1 förp kokta svarta bönor (à 380 g, avrunnen vikt ca 215 g)

75 g smör

1 dl kakao

1 1/2 tsk bakpulver

2 krm salt

1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

1/2 dl rostade hasselnötter, hackade

50 g mörk choklad med apelsinsmak (70 %), hackad

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200°C.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp, se till att det verkligen blivit luftigt och att sockerkristallerna "smält". Det tar runt 5 minuter, så ha tålamod! :)

Skölj bönorna och låt dem rinna av väl. Smält smöret och låt svalna något. Mixa bönorna helt släta tillsammans med smöret med en mixerstav.

Blanda kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver, rör ner blandningen i bunken med äggvispet. Tillsätt också bönsmöret i äggvispet. Vispa ihop allt till en slät smet.

Vänd ner hasselnötter och hackad choklad. Fördela smeten i muffinsformar i en muffinsplåt (eller gör som jag och vik klippt bakplåtspapper i muffinsformar). Beroende på storleken på formarna blir det 6 till 8 muffins, fyll formarna ganska högt så det blir lite maffig höjd.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills smeten precis "stannat". Låt svalna något innan du hugger in!





0 visningar