Sök
  • Lina Wallentinson

Baka tekakor på kikärter

Fluffiga och saftiga tekakor bakade på kikärter, havre och durramjöl. I receptet ingår både havregryn och havremjöl. Har du inget havremjöl hemma så gör du det enkelt genom att mixa havregryn i en matberedare några minuter till ett fint mjöl. Bröden är glutenfria, men vill du vara helt säker så välj ren havre. Jag har inspirerats av smarta Nillas Kitchens recept på tekakor, men trixat och fixat lite för att kunna baka dem med kikärter. Toppengoda är de!

TEKAKOR MED KIKÄRTER, HAVRE & DURRA

GER 14 TEKAKOR

1 förpackning kokta kikärter (à 380 g, avrunnen vikt ca 230 g)

3 dl kallt vatten

25 g jäst

2 dl havregryn (70 g)

1½ msk fiberhusk

2 msk ljus sirap

1 tsk salt

½ dl rapsolja

1 dl durramjöl

3 dl havremjöl

GÖR SÅ HÄR:

Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av väl.

Mixa kikärterna slätt med vattnet med hjälp av en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort så att jästen löses upp.

Blanda ärtvätskan med havregryn och fiberhusk, låt stå cirka 10 minuter.

Tillsätt sirap, salt, rapsolja, durramjöl och havremjöl i havregrynsblandningen. Vispa med elvisp några minuter till en kladdig deg.

Ta upp degen på en havremjölad bänk och forma till en längd. Dela i 14 bitar och forma till tekakor, cirka 6 cm i diameter. Mjöla kakorna när de formas så kladdar de inte.

Lägg tekakorna på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta i 2–3 timmar eller tills de jäst upp ordentligt.

Sätt ugnen på 225°C. Grädda en plåt i taget i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

Tekakorna är bra att förvara i frysen och rosta efterhand.



458 visningar