Lina Wallentinson

food writer and cookbook author

Morot kan vara min absoluta favoritgrönsak. Så flexibel, rå, kokt, stekt, bakad, den bara anpassar sig och är god hur som helst. Också i energibollar med mandel, kokos, ingefära och lime.


MOROTSBOLLAR MED INGEFÄRA & LIME

CA 15 BOLLAR

2 dl finriven morot (ca 80 g)

2 dl rostad riven kokos

200 g torkade aprikoser

1 dl mandel

1-2 tsk riven färsk ingefära

1 tsk rivet limeskal

4 msk kokosolja

1/2 msk färskpressad limejuice

1-2 msk flytande honung eller mer

rostad riven kokos att rulla i

GÖR SÅ HÄR

Mixa alla ingredienser till en grov massa i en matberedare. Smaka ev av med mer honung till lagom sötma.

Forma till bollar och rulla i riven rostad kokos. Förvara bollarna i kyl eller frys.

Uppdaterad: mar 19

Hur får man till ett knäcke med grönsaker i? Den frågan har jag jobbat på ett tag. Hivar man bara i massa rivna eller kokta grönsaker blir det alldeles för blött. Med en jättelång gräddningstid som följd! Nu är mysteriet löst, tack vare ett recept på en dansk blogg som flimrade förbi. Och så klart känns det rätt självklart så här i efterhand...Man skippar vätskan helt. Och kör bara med grönsakerna, och de torra ingredienserna förstås. Det här sötpotatisknäcket är, om jag får säga det själv, himla bra. Jag smaksatte med lite färsk ingefära, det piggar upp, men vill du ha det mer neutralt så kör utan. Och har du ingen sötpotatis hemma så går det förstås lika bra med morot, rödbeta eller palsternacka.



SÖTPOTATISKNÄCKE MED HAVREGRYN & NÖTTER

GER 1 PLÅT

200 g finriven sötpotatis eller morot, rödbeta eller palsternacka

ev 1 tsk riven ingefära

2 dl havregryn

1 dl linfrön

1 ½ dl finhackade hasselnötter

1 tsk salt

½ tsk bakpulver

2 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 125°C.

Blanda alla ingredienser väl i en bunke.

Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut så tunt det går, se till att degen kommer ända ut i kanterna.

Dra bort det övre bakplåtspappret. Skåra eventuellt till bitar (eller bryt knäcket i oregelbundna bitar efter gräddning).

Skjutsa över pappret med knäcket på en plåt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 90 minuter, eller tills knäcket är torrt och krispigt.

Bryt i bitar och låt svalna på galler.

Förvara knäcket i en lufttätt förpackning. Om det skulle mjukna kan du torka det på låg värme i ugnen en halvtimme eller köra det i mikron några sekunder.


Uppdaterad: mar 10

Baka det här superenkla brödet med råg och vita bönor. Lättare blir det nästan inte. Bara mixa bönorna med vatten, och blanda ihop med resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en långpanna och låt jäsa några timmar. Grädda - och njut!


BÖNBRÖD I LÅNGPANNA

GER CA 40 BITAR

2 förp kokta vita bönor (à 380 g, total avrunnen vikt ca 460 g)

4 dl kall mjölk (eller vatten)

25 g färsk jäst (1/2 paket)

3 dl grovt rågmjöl (165 g)

6 dl vetemjöl special (360 g)

2 tsk salt

2 msk ljus sirap

GÖR SÅ HÄR

Häll av spadet, skölj och låt bönorna rinna av väl. Mixa bönorna släta med mjölk med hjälp av en mixerstav. Tillsätt jästen och mixa kort igen så att den löses upp.

Tillsätt alla övriga ingredienser. Rör ihop till en lite kladdig deg.

Tryck ut degen i en smord och mjölad långpanna (på bilden bakade jag halva satsen i en mindre form med bakplåtspapper). Strö lite rågmjöl över. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 3 timmar eller tills degen jäst upp ungefär till det dubbla.

Skåra försiktigt i bitar med en degskrapa.

Sätt ugnen på 225°C.

Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på galler.